Преношење знања и искустава

Гости из Молдавије желели су да чују наша искуства и примене их у својој земљи. Примери добре праксе и резултати који показују да је број незапослених смањен за осам одсто у односу на прошлу годину, као и велики број програма усмерених ка што бољим условима за послодавце и незапослене, квалификују Националну службу за запошљавање као правог партнера и некога ко може да пружи све информације гостима из Молдавије у процесу побољшања тамошњих услова на тржишту рада.

То потврђује и Анастасија Очеретни, заменица министра рада, социјалне заштите и породице Молдавије, која каже да је све што су чули током посете Србији драгоцено за њих, с обзиром да је у току измена новог закона о запошљавању, са много новина у оквиру активних мера, а које се већ примењују у Србији.

„Најинтересантнији су нам ваши програми у вези са подршком самозапошљавању, затим додатно образовање, субвенције за особе са инвалидитетом, као и едукације запослених у циљу унапређења услуга. Размотрићемо на који начин можемо да преузмемо и применимо драгоцена искуства која сте нам пренели, а посебно нам је важно што смо се упознали са радом ваших миграционих сервисних центара“, истиче Анастасија Очеретни. Она додаје да су службе НСЗ активније него службе у Молдавији, те да ће наћи начин да примене наше идеје о модернизацији рада, како би њихове услуге биле атрактивније послодавцима и незапосленима.

Представљајући историјат, резултате и планове НСЗ, директор Зоран Мартиновић истакао је да је ова посета обострано корисна и да је НСЗ као одговорна институција спремна да сарађује и да сагледа свако ново искуство које може да буде важно за унапређење рада.

Говорећи о бројним услугама намењеним корисницима, Мартиновић је нагласио да је Национална служба водећа институција код нас у области посредовања у запошљавању, као и да се континуирано ради на модернизацији и јачању квалитета рада. С тим у вези, подсетио је на тестирање и сертификацију саветника за запошљавање, која је показала њихову компетентност и отворила могућности за даље усавршавање.

„Гостима је била посебно интересантна наша унутрашња организација и комуникација са филијалама у целој Србији, а питали су и како се креирају и спроводе задаци и планови на нивоу свих филијала. Задовољни су информацијама које су добили и сигуран сам да ћемо сарадњу наставити, јер смо већ добили позив да наша делегација посети Молдавију. Циљ је да и једна и друга страна примене искуства која су већ у пракси дала добре резултате. Сви наши подаци су транспарентни и отворени смо да помогнемо“, истиче Мартиновић.

Гости из Молдавије показали су велико интересовање за начине на које НСЗ привлачи квалитетне послодавце, а Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању, објаснила је да послодавци и друге институције које се баве запошљавањем све више схватају важност рада НСЗ у тој области и расположени су за сарадњу.

„НСЗ има индивидуални приступ у раду са послодавцима и незапосленима. Пружамо комплетну услугу и циљану селекцију кандидата и флексибилни смо када су у питању захтеви послодаваца. Поред тога, важно је истаћи да су све наше услуге бесплатне“, истиче Неда Милановић.

Делегација из Молдавије добила је и информације о бази послодаваца у НСЗ, која се, како каже директорка Сектора за подршку запошљавању свакодневно ажурира. Поред исцрпних података о свим послодавцима са којима смо у контакту, евидентирају се и активности које се заједнички реализују, како кроз програме и мере активне политике запошљавања, тако и кроз посредовање у запошљавању и саветодавне услуге.

На састанку су представљени и програми које НСЗ спроводи заједно са локалним самоуправама, кроз суфинансирање, а који су све атрактивнији градовима и општинама. Представљен је и програм Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) „Миграције за развој“, у који је НСЗ укључена као партнер у области саветовања и повећања капацитета кроз обуке и тренинге.

„Један од циљева ове мисије јесте успостављање добрих пракси у погледу радног ангажовања миграната повратника и пружање помоћи. За нас је, свакако, популација повратника по споразуму о реадмисији једна од приоритетнијих група за укључивање у мере запошљавања“, закључује директор НСЗ Зоран Мартиновић.

У посети Филијали Крушевац НСЗ

Делегација из Молдавије посетила је јуче крушевачку филијалу Националне службе за запошљавање и Градску управу града Крушевца.

Директор филијале Предраг Марковић представио је мере Националне службе и рад Миграционог сервисног центра. Чланови делегације су највише интересовања показали за функционисање сарадње између Националне службе и локалних самоуправа и управљање буџетским фондом. Активне мере запошљавања су биле интересантне у погледу износа субвенција и уговорних обавеза. Када је у питању рад Миграционог сервисног центра, највећи број питања се односио на законску регулативу и вертикалну или хоризонталну повезаност чланова Савета за миграције. Посета је даље настављена у Градској управи, на састанку којим је председавао заменик председника Савета за миграције Душан Тодоровић, а размењена су искуства о услугама у процесу реинтеграције.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати