Предузетничке идеје младих

Размена искустава и знања и бројне интересантне презентације обележили су Други Сајам омладинског предузетништва. После обиласка сајма и разговора са младим предузетницима, још једном се уверавамо у то да у Србији има много добрих идеја из различитих области, а да је управо за њихов успех потребно повезивање предузетника, учење од успешних компанија и едукација, чему је овај сајам и посвећен.

Сајам омладинског предузетништва свечано су отворили директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и државни секретар у Министарству омладине и спорта Дарко Станић.

Истичући да Национална служба за запошљавање већ годинама подржава све програме који имају за циљ запошљавање и развој предузетништва, посебно када су у питању млади, Мартиновић је рекао да је улога државе и институција да охрабре, оснаже и помогну младима на каријерном путу и створе добре услове и амбијент да млади остану у земљи, нађу посао или започну успешно сопствени бизнис.

„Знам да смо на добром путу, јер сам и овде на сајму у разговору са једним младићем сазнао да је он управо преко Националне службе добио субвенцију за самозапошљавање и да данас успешно послује. Подаци говоре да је ове године око 12.000 незапослених прошло нашу обуку Пут до успешног предузетника, од тог броја 3.000 млађих од 30 година, а од укупно 4.500 субвенција 1.300 су добили млади који су постали предузетници“, рекао је Зоран Мартиновић.

Он је изнео податак да је тренутно на евиденцији 119.000 младих, што је смањење од око 15 одсто у односу на исти период прошле године, као и да се паралелно бележи повећање запошљавања млађих од 30 година, па се само у октобру ове године на обавезно социјално осигурање пријавило око 7.000 младих са евиденције.

„Млади су покретачка снага друштва и желимо да им помогнемо да своје идеје реализују у конкретне подухвате“, истакао је Дарко Станић, државни секретар у Министарству омладине и спорта. Он каже да је посебан циљ министарства посвећен стварању подстицајних услова за развој предузетништва и због тога министарство последње четири године највећи део буџетских средстава опредељује за програме који унапређују услове за запошљавање младих.

„Од 2014. године смо финансијски подржали 167 пројеката удружења и јединица локалних самоуправа у оквиру којих је запослено, односно самозапослено више од 1.000 младих, стручну праксу је обавило преко 1.600, а отворено је и 10 пословних инкубатора. Више од 14.000 младих је прошло обуке за побољшање компетенција и имамо преко 4.000 стипендиста Фонда за таленте“, истакао је Станић.

“Желимо да повежемо младе људе, привреду, академску заједницу и државне институције у циљу што боље афирмације омладинског предузетништва у целој Србији. Ове године фокус је на предузетништву и иновацијама, а желимо да омогућимо што бољу комуникацију унутар целокупне предузетничке заједнице”, истичу организатори из Привредног форума младих, који су позвали младе људе који желе да раде на себи, који су спремни да науче нове ствари и који виде себе као будуће предузетнике, да им се придруже.

Сајам је окупио више од 30 успешних предузетника, који су кроз разговор са заинтересованима преносили своје искуство и покушали да их заинтересују да и сами крену у предузетничке воде. Међу излагачима су били и представници институција и компанија које се баве иновацијама, ИТ сектором и прерадом хране, представници центара који су посвећени едукацији предузетника, као и представници омладинских организација.

Поред излагачког дела, током сајма одржана је и панел дискусија на тему “Иновације у својству савременог пословања”, на којој се говорило о утицају иновација на развој бизниса и захтевима савремене дигиталне ере у пословању, као и различите радионице и предавања о актуелним темама из области предузетништва. Новина у односу на прошлогодишњи сајам је организација пословних сусрета малих и великих компанија “Стартап бизнис форум”, на којем су се домаћа технолошко-иновативна стартап предузећа боље повезала са успешним великим компанијама које послују у нашој земљи, али и у иностранству.

Као подршка младима на каријерном путу представници Националне службе за запошљавање на сајму разговарали су са заинтересованима и давали им информације о програмима подршке почетницима у пословању и планирању каријере.

Сајам омладинског предузетништва реализује се у склопу пројекта “Пут младог предузетника”, у оквиру којег представници организатора - Привредног форума младих информишу младе у целој Србији о предузетништву и откривају са којим се изазовима они у својим местима сусрећу. Манифестација се спроводи уз подршку Министарства омладине и спорта, Привредне коморе Србије и Националне службе за запошљавање.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати