Предност теже запошљивим категоријама

Национална служба за запошљавање у сарадњи са локалним самоуправама у целој Србији спроводи програме и мере запошљавања и учествује у њиховом суфинансирању. Све мере су прилагођене потребама локалног тржишта рада. Из године у годину повећава се број локалних самоуправа које се одлучују за сарадњу, а ове године је Одлуком о суфинансирању обухваћено 118 градова и општина, са којима су потписани споразуми о реализацији програма самозапошљавања, отварања нових радних места, јавних радова, стручне праксе и стицања практичних знања за неквалификоване раднике. За те намене НСЗ је определила више од 500 милиона динара, а локалне самоуправе око 550 милиона.

Очекује се велико интересовање за учешће послодаваца у програму јавних радова, који се односе на спровођење активности од друштвеног интереса у областима животне средине, обнављање инфраструктуре и социјалних и хуманитарних активности и већ годинама дају изузетне резултате, омогућавајући првенствено теже запошљивим категоријама да се врате у свет рада и дају свој допринос друштву. Многе локалне самоуправе од ове године предвиделе су уз постојеће делатности и јавне радове у области културе, на којима ће бити ангажоване искључиво особе са инвалидитетом.

Програм самозапошљавања већ годинама омогућава особама које су заинтересоване да покрену сопствени посао да уђу у предузетништво. Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање у свом месту и имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Субвенција се додељује у једнократном износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 220.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

Велико је интересовање и за програме стручне праксе, јер се на тај начин незапослени оспособљавају за самосталан рад у струци. Право учешћа у реализацији програма стручне праксе може остварити послодавац чије је седиште или организациона јединица у којој ће се реализовати стручна пракса на територији општине/града за који се расписује јавни позив и који припада: a) приватном сектору (удео приватног капитала у власничкој структури 100%), б) јавном сектору, и то искључиво за послове у области здравства, образовања и социјалне заштите, в) категорији удружења која имају статус правног лица без временског ограничења, односно уписана су у регистар који води Агенција за привредне регистре.

Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима одобрава се послодавцима који припадају приватном сектору, у једнократном износу, ради запошљавања незапослених који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање. Категорије теже запошљивих на којe се ова субвенција односи су: млади до 30 година - без квалификација/са ниским квалификацијама или млади који посао траже дуже од 12 месеци, старији од 50 година, вишкови запослених, Роми, особе са инвалидитетом, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, млади до 30 година старости са статусом деце палих бораца, млади до 30 година старости који су имали/имају статус деце без родитељског старања, жртве трговине људима и жртве породичног насиља. Висина субвенције је одређена степеном развијености јединице локалне самоуправе.

Сви јавни конкурси, као и пратећа документација, објављени су на сајту Националне службе за запошљавање.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати