Потписан Споразум о учинку НСЗ за 2019. годину

Министар Ђорђевић је рекао да Република Србија истраживањем тржишта, преквалификацијом радника и привлачењем страних инвеститора, жели грађанима да омогући да се баве пословима помоћу којих ће моћи боље да зарађују и остану да живе у својој земљи.

„Од ове године са Министарством просвете и Министарством привреде почињемо да радимо на детаљном плану развоја наше земље. Тако ћемо тачно знати у ком месту и у којим гранама индустрије је потребан одређени инвеститор. Желимо да наши грађани буду задовољни у својој земљи, да напредују и образују се у складу са потребама тржишта. На тај начин ћемо смањити незапосленост и побољшати демографску слику Србије“, рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао да је процес преквалификације доступан како незапосленима, тако и запосленим грађанима и нагласио да увођењем дуалног образовања и процесом волонтирања, које је ресорно министарство увело прошле године, млади имају прилику да виде да ли заиста желе да се баве оним за шта се и школују. Како каже, човек је најбољи у свом послу када ради оно што воли, а Влада Србије се залаже да у својој земљи створи управо такву радну атмосферу.

„Циљ Министарства јесте смањење незапослености, неформалног запошљавања, као и подстицање теже запошљивих категорија да учествују у мерама активне политике запошљавања. Потребно је још доста тога унапредити, али желимо и да се фокусирамо на медијску промоцију онога што ради и нуди НСЗ“, рекао је Ђорђевић и додао да је од велике важности приликом запошљавања и што ће се изменама и допунама Закона о социјалној заштити омогућити да корисници социјале помоћи не губе право на социјалну помоћ у оном тренутку када се запосле, већ постепено.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је у 2018. години забележена најнижа стопа незапослености од 11,3 одсто и додао да је НСЗ потписивањем овог споразума преузела задатак да постави јасне параметре колико лица ове године треба да се укључи кроз различите мере на тржиште рада.

„У 2019. години, за реализацију мера активне политике запошљавања нам је на располагању 4 милијарде и 550 милиона динара из централног буџета, као и 200 милиона из средстава ЕУ. Очекујемо и да локалне самоуправе до 20. фебруара аплицирају за средства за финансирање локалних акционих планова. То ће бити значајан ресурс, којим можемо да подигнемо ниво запошљавања људи који се налазе на евиденцији НСЗ, кроз различите обуке, процесе преквалификације и образовања“, рекао је Мартиновић и додао да незапослени могу да рачунају и на покретање сопственог бизниса и запошљавање код приватника.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати