Потписан меморандум о разумевању

Током дводневне посете аустријске делегације, размењена су искуства у раду две службе и представљени начини функционисања, људски и финансијски ресурси Националне службе за запошљавање.

Гости су имали прилику и да се упознају са радом Филијале Нови Сад НСЗ, а на састанку се разговарало о оптималном броју саветника за запошљавање, према укупном броју незапослених лица. Директор НСЗ је објаснио да је у току реорганизација службе и јачање функције посредовања. По његовим речима, стопа незапослености је спуштена испод 20 процената, што је био и циљ Владе за ову годину. НСЗ се припрема за очекиване вишкове запослених након реструктурирања предузећа, а у плану је и појачана сарадња са послодавцима. Такође, у фокусу је и рад на мењању неповољне квалификационе структуре незапослених на евиденцији, јер је 32% људи без квалификација и активнији приступ у запошљавању младих.

Као и наша служба, Сервис за тржиште рада Републике Аустрије се финансира из доприноса за случај незапослености и лица која остану без посла могу да очекују накнаду у висини половине плате, у трајању до 20 недеља. Активне мере за запошљавање се планирају пет година унапред, док се акциони планови усвајају сваке године. Незапосленост младих је већа у односу на осталу популацију и износи око девет процената. Аустрија се још од 1997. године интензивно бави проблемом запошљавања младих и њихов модел је постао основа за програм Европске комисије „Youth Guarantee“. Наиме, млади који имају до 18 година, а нису завршили школовање, укључују се у систем дуалног образовања и могу да бирају један од 270 образовних профила који их припремају за свет рада.

Ова размена искустава је била драгоцена, јер се многи модели рада са незапосленим лицима и послодавцима могу применити и на нашем тржишту рада.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати