Политика и образовање - супротстављене стране на Балкану

Форуму је присуствовао и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, који је био панелиста на тему „Тржиште рада и drop out“. Представио је тренутно стање на тржишту рада у Србији, нагласивши да је дошло до повећања БДП-а и да је у последњем кварталу, по методологији Еуростата, евидентирано смањење незапослености за 3,8% у односу на први квартал. У истом проценту дошло је и до повећања запослености.

Мартиновић је истакао и да је један од проблема у Србији што послодавци за одређена радна места дуго не могу пронаћи раднике, с обзиром да се траже конкретна знања и вештине, али и личне карактеристике, као што су лидерство, тимски рад и друго. За високообразоване кадрове недостају програми стручне праксе, а ова питања се углавном решавају кроз програме образовања и обука Националне службе за запошљавање или кроз улагања послодаваца. У Србији се тренутно ради на увођењу система дуалног образовања, што ће побољшати стање на тржишту рада.

На Форуму су одржана још два панела, на теме: „Бирократизација образовања“ и „Образовање из два угла - медији и политика“.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати