Почиње избор "Блиц предузетник 2016"

Чланови жирија имаће задатак да у наредном периоду међу више од 300 предузећа, колико их се до сада пријавило, изаберу 10 најбољих, а потом и најбољег за 2016. годину. Као и претходних година, циљ акције је промовисање, јачање и подршка предузетничком духу у Србији.

Услови за учешће у избору су: да предузетник има до 50 запослених, остварује годишњи приход до 300 милиона динара, има извозни потенцијал, технолошке иновације, оријентисаност ка заштити животне околине и остварен допринос развоју локалне заједнице.

“Банке нису те које производе раст, ми помажемо и подстичемо пословну сферу. Ово је добра прилика да подстакнемо економију и у Србији, посебно овај део економије - предузетништво“, казала је Марија Русева, председница Извршног одбора Социјете женерал банке, на конференцији која је одржана поводом почетка акције.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је да је у 2016., која је проглашена за годину предузетништва, интересовање незапослених за програме самозапошљавања било повећано.

"Ове године у филијале Националне службе стигло је преко 6.500 захтева за доделу субвенција за самозапошљавање. Од тог броја 3.600 незапослених данас су предузетници. И кроз друге програме које је Влада Србије покренула показало се да је интересовање за оснивање сопственог бизниса било повећано. Свакако да су ове активности допринеле да стопа незапослености данас буде 13,8%, што је знатно мање у односу на претходну годину”, истакао је директор НСЗ и додао да се истовремено у години која је на измаку повећала и стопа запослености, а нарочито број запослених на неодређено време.

Национална служба за запошљавање наставиће и у 2017. да кроз средства која су већ резервисана у буџету НСЗ за наредну годину, подстиче развој реалног сектора у Србији.

"У 2016. искоришћено је преко 90 одсто средстава резервисаних за програме запошљавања. Надам се да ће у наредној години интересовање бити макар на овогодишњем нивоу. Влада Србије је у овој години и кроз друге институције и програме стимулисала развој приватног бизниса, што је и довело до повећаног запошљавања. Од 16 милијарди, колико је опредељено за све програме, 4,4 милијарде било је неповратно. Очекујем да се овакав позитиван тренд настави и да се програми даље унапређују”, истакао је Мартиновић.

Учесници панела сложили су се да је за предузетнике, као и за све оне који у будућности планирају да се баве сопственим бизнисом, веома важно да буду добро информисани како о изворима финансирања, тако и о условима на тржишту. Са друге стране, предузетници очекују да држава смањи парафискалне намете, али и доприносе које послодавци плаћају за запослене раднике.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати