Партнерством до веће запослености

Поред представника НСЗ, састанку су присуствовали и привредници, представници Управе града Ужица, Регионалне привредне коморе, Регионалне развоје агенције, Школске управе и Удружења особа са инвалидитетом, односно свих чинилаца који су укључени у кретања на локалном тржишту рада. Указано је на конкретне проблеме и могућности карактеристичне за тржиште рада на подручју које покрива Филијала Ужице.

Председник Управног одбора НСЗ Даријо Мачкић истакао је да се само директним увидом у стање на терену може креирати неопходна политика запошљавања:

„Желимо да остваримо сарадњу са локалним смаоуправама, да заједнички радимо, да будемо партнери, како би расположива средства искористили на најбољи могући начин. Ту смо да видимо шта је то што је Ужицу и Златиборском округу најпотребније и да томе прилагодимо политику запошљавања. То је уједно и основна идеја данашњег састанка. Бићемо ту и да испратимо реализацију мера активне политике запошљавања и сам завршетак јавних позива ове године, а све у циљу смањења стопе незапослености“.

Присутним привредницима представљени су јавни позиви за реализацију мера и програма активне политике запошљавања за 2015. годину.

„Очекујемо да ће ове године око 530 лица са подручја Филијале Ужице бити обухваћено мерама и програмима активне политике запошљавања, односно још 130 лица преко локалних акционих планова запошљавања, у сарадњи са локалним самоуправама. Суштина је да сви који на било који начин утичу на локално тржиште рада и токове запошљавања у Ужицу и у другим општинама треба да сарађују и размењују информације, у циљу постизања позитивних трендова на тржишту рада. Ужичка филијала НСЗ ће у наредном периоду пружати подршку и помоћ приватном сектору и социјалним партнерима, како би и у овој години наставили успешну сарадњу“, истакла је директорка ужичке филијале НСЗ Зорица Милошевић.

Представници Управе града Ужица су представили Локални акциони план запошљавања и указали на карактеристике локалног тржишта рада. Поред значајних средстава која су издвојена за имплементацију Локалног акционог плана запошљавања за 2015. годину, за три мере које су у складу са НАПЗ-ом, Град Ужице ће из сопствених средстава финансирати реализацију програма обуке за познатог послодавца, која ће указати и донекле решити проблем недостатка адекватних кадрова у овом делу Србије. Проблем дефицитарности одређених кадрова мора бити системски решаван и укључити више чинилаца, укључујући образовни систем и привреднике.

Значајна сугестија Града Ужица, коју је подржала и Регионална развојна агенција „Златибор“ из Ужица јесте и удруживање средстава НСЗ са међународним фондовима, односно планирање пројеката и њихова реализација.

Састанку су присуствовали бројни привредници са којима ужичка филијала НСЗ годинама успешно сарађује, и то: Ваљаоница бакра „Севојно“, „Унитраг“ ДОО Ужице, „Путеви“ АД Ужице, Наменска „Први партизан“ Ужице, „Јединство“ Севојно, „Сирогојно“, „Текстил“ Ужице, „АБЦ производ“ Ужице, „Златиборац“ Мачкат, „МС конфекција“ Бајина Башта, „Пролетер“ АД Ариље, „Гарман“ Ариље, „Амибо“ Ариље, „Радовић ентеријери“ Пожега и Пекарско предузеће „Сретен Гудурић“ из Ужица.

Отворена дискусија, велики број сугестија и предлога доказ је да су послодавци веома заинтересовани за сарадњу и програме и мере активне политике запошљавања које спроводи НСЗ.

Састанку су присуствовали и директорка Сектора за посредовање и планирање каријере у НСЗ Неда Милановић, директор Сектора за пројекте Душан Богосављевић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере Тања Будимир и начелница Одељења за програме запошљавања и развој предузетништва Драгана Конаков Радовановић.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати