Одржан Сајам запошљавања у Суботици

На 41. сајму запошљавања у организацији суботичке филијале НСЗ учествовало је 40 послодаваца са 700 слободних радних места. Са биографијама у рукама Суботичани су тражили посао, а сајам је био јединствена прилика да се директно сретну са послодавцима. Сви су се надали истом – да ће добити позив и ускоро почети да раде.

„Тражим посао у производњи. Индустријска зона ме највише занима: Континентал, Норма група, Дункермотор“, каже Јасмина Сукновић из Љутова и додаје да ће покушати да конкурише за посао и у компанији АТБ „Север“, који тренутно тражи 20 радника.

„У питању су бравари, машински техничари, металостругари, заваривачи,... Наравно, тражимо и машинске инжењере и електроинжењере, тако да постоји велика потреба за радном снагом“, истиче Данијела Будинчевић из ове компаније.

Раднике су тражили и Пошта Србије, Калцедонија, Фабрика „8. март“, Гомекс, Еуропетрол,...

„Тражене су готово све занатске струке: бравари, металостругари, зидари, оператери у производњи, молери... Забрињава велики проценат лица без квалификација и са веома ниским квалификацијама, којих је више од половине, тачније 52 одсто. Са факултетом, вишом или високом школом је 12 одсто, а са трећим и четвртим степеном образовања је око 35 одсто незапослених“, каже Душан Торбица, директор Филијале Суботица НСЗ и додаје да се од почетка године запослило око хиљаду људи са евиденције НСЗ, од тога око 600 у Суботици.

„Наш град има 46.424 запослена лица, што је за хиљаду радника више него 2017. године, тако да имамо повећање запошљавања“, истиче Торбица.

Национална служба за запошљавање прошле године је организовала 70 сајмова на којима је 16.000 радника нашло радно место код 2.000 послодаваца.

„На нивоу Србије у овом тренутку имамо око 569.000 незапослених, што је за осам одсто мање него у истом периоду претходне године. Примећујемо да се на подручју суботичке филијале НСЗ број незапослених смањио у значајној мери, за око 20 посто“, каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Удружење послодаваца Суботице истиче да су недостатак квалификоване радне снаге и високи порези њихови највећи проблеми.
„Главни разлог је у томе што су и даље порези и доприноси на плате изузетно високи, па нисмо у могућности да из добити или профита који нам остане радницима повећамо плате“, каже Милан Јеринкић из Удружења послодаваца Суботице.

Сајам је подржала и локална самоуправа, из које поручују да подржавају све мере активног запошљавања.

У Севернобачком округу запослена су укупно 56.802 лица, а од тог броја 46.424 у Суботици.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати