Одржан сајам запошљавања у Пожаревцу

Сајам је отворио Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је између осталог истакао да ће у наредном периоду Национална служба за запошљавање помоћи свим радницима којима је одобрен социјални програм како да се лакше врате на тржиште рада.

„У сваком предузећу у којем је макар једном раднику одобрен социјални програм и исплаћена отпремнина, представници НСЗ су у обавези да предоче радницима шта све могу радити са својом отпремнином“, рекао је министар Вулин.

Он је додао да у том случају постоји могућност да се радницима помогне око преквалификовања, проналажења новог посла, као и прављења будућег кластера. Према његовим речима, отпремнина не би требало да служи „само да се потроши“, већ и да уз можда још неки кредит, радник отвори фирму у којој ће осим себи, посао обезбедити још неком. Тако ће се још више смањити незапосленост. „Незапосленост опада у Србији. Број незапослених у односу на прошли месец је опао за 6.900 лица, што је за 0.93% мање него у јулу“, указао је Министар Вулин и рекао да нису у питању лица која раде сезонске послове, него лица која су примљена у стални радни однос. У односу на исти месец 2014. године, примећује се смањење броја незапослених за 3,97 одсто“

Према речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, циљ сајмова запошљавања јесте повезивање свих релевантних чиниоца који могу допринети што већем броју запослених на локалном нивоу. Сајмови запошљавања су једна од мера активне политике запошљавања која доноси добре резултате, те да ће Национална служба за запошљавање и у наредном периоду организовати овакве сајмове запошљавања.

Филијала за запошљавање Пожаревац представила је активне мере политике запошљавања за 2015. годину, стављајући акценат на друштвено одговорном пословању, јер активне мере имају за циљ да повећају запошљивост незапослених лица и унапреде функционисање тржишта рада. У присуству Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и директора Националне службе за запошљавање уручене су Одлуке за укупно 15 извођача Јавних радова, на којима ће бити ангажовано 94 лица из осетљивих категорија: неквалификовани, корисници социјалне помоћи, припадници Ромске националности, особе са инвалидитетом. Уручено је и 10 одлука за 17 лица, послодавцима из приватног сектора, за програм стручна пракса, који ће помоћи незапосленим младима да стекну радно искуство у струци. Поред тога, уручена су 4 уговора особама које су препознале могућност да покрену сопствени посао. Овим мерама се помаже радна активација, посебно оних који имају тешкоће при уласку на тржиште рада.

Сајму су присуствовали начелник Браничевског округа Александар Ђокић и градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати