Одржан 19. Економски самит у Београду

Самит се бави актуелним питањима за Србију, а посебан акценат стављен је на привредни раст и приступање Србије Европској унији.

Србија, као део региона, представља значајан фактор сарадње и интеракције са суседним државама, па је Економски самит и ове године окупио велики број говорника, панелиста и учесника из региона, као и важне представнике међународне заједнице. Ове године једна од тема скупа је била: „Пут од одлива до прилива људских ресурса“, на којем је учествовао директор НСЗ Зоран Мартиновић.

„Једна од основних слобода Европске уније јесте слобода кретања радника, и због тога миграције радне снаге, са којима се суочава Република Србија, не треба да забрињавају, али у сваком случају треба континуирано предузимати мере које ће смањити број лица која из економских разлога одлазе из Републике Србије. Појава одлива радне снаге није специфичност само наше земље, већ и многих развијених земаља у ЕУ и свету“, рекао је Мартиновић.

Он је истакао да је у прошлој години НСЗ, као и у првих девет месеци текуће године, издала око 9.000 радних дозвола страним држављанима, и да тај податак показује да постоји интересовање великог броја страних држављана да раде у Републици Србији, али да још увек не постоји равнотежа са бројем наших држављања који се запосле у иностранству.

Панел је отворила Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, а међу говорницима су били и представници водећих глобалних предузећа која послују у Србији.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати