Наставак добре сарадње

Делегација из Републике Српске ће током билатералне посете имати састанке и у Пожаревцу, са представницима филијале НСЗ у том граду, али и градоначелником, након чега ће посетити Археолошки парк „Виминацијум“.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић подсетио је на добре резултате које је НСЗ остварила у прошлој години, као и суфицит у буџету, који је омогућио да мере и програме у 2018. години НСЗ финансира својим средствима. „Позитивни резултати постигнути су добрим радом, али и захваљујући повољној пословној клими, олакшицама које се уводе за послодавце, што је допринело да у Србији буде све више страних инвеститора“, истакао је Мартиновић.

Он је подсетио да је НСЗ расписала јавне позиве и конкурсе у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања који су предвиђени Програмом рада за 2018. годину. Акционим планом запошљавања предвиђено је да за активне мере запошљавања ове године буде издвојено 3,65 милијарди динара, као и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, истакао је да и они позитивно послују и да су остварили суфицит у буџету. „На евиденцији је 114.000 незапослених, што је стопа од 21 одсто и задовољни смо резултатима, а план је да ове године стопа буде испод 20 одсто“, каже Вујичић.

Две делегације су се сложиле да су и у Србији и у Републици Српској присутни слични проблеми када је реч о радној снази, а то су надекватне квалификације радника у односу на потребе тржишта рада, неактивна радна снага, а са друге стране велике потребе за запошљавањем у привреди, где се јављају дефицитарна занимања.

На састанку су размењена искуства и информације у вези са програмима запошљавања који су планирани за ову годину Националним акционим планом запошљавања, а резултате програма и мера реализованих у 2017. и планове за ову годину представила је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању у НСЗ. Истичући да је успешно реализован план за прошлу годину, као да ће и ове године посебна пажња бити усмерена на запошљавање теже запошљивих група, Неда Милановић је као добре мере, које ће и ове године бити реализоване, истакла субвенције за самозапошљавање, субвенције за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих и јавне радове, а као новину најавила обуку за запослене, како би захваљујући новим знањима осигурали свој останак у предузећу на неком другом радном месту.

Делегација из Републике Српске ће током билатералне посете у среду имати састанке и у Пожаревцу, са представницима филијале НСЗ у том граду, али и градоначелником Пожаревца, након чега је планирана посета Археолошком парку „Виминацијум“.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати