Једнаке шансе на тржишту рада за све

Министар Ђорђевић рекао је да је jедан од стратешких циљева Владе Србије и Министарства обезбеђивање стабилног, одрживог и ефикасног раста запослености, при чему су искуства Европске уније на пољу унапређења запошљивости и подстицања запошљавања, првенствено категорија теже запошљивих лица, од приоритетног значаја. 

„Више од  30 одсто  лица на евиденцији Националне службе за запошљавање је без квалификација и неопходна им је додатна подршка и укључивање у оне мере активне политике запошљавања које ће управо допринети побољшању њиховог положаја на тржишту рада“, истакао је министар Ђорђевић.

Са њим се сложио и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је рекао да издвајајући новац за побољшање услова за запошљавање и стварање позитивне климе за отварање нових, одрживих радних места, Европска унија жели да помогне свима да имају једнаке шансе на тржишту рада.

Према његовим речима, овим пројектима биће ојачани капацитети у Министарству и НСЗ, за креирање и примену нових и унапређење постојећих активних политика запошљавања.

„Усвојена знања биће од изузетне важности и за квалитетну припрему институција и актера Републике Србије у области политике запошљавања за процес приступања ЕУ, посебно имајући у виду обавезе које проистичу из Акционог плана за преговарачко Поглавље 19“, рекао је Фабрици.

Будући да је један од циљева пројекта да мапира вештине које недостају на тржишту рада, како би, када се то установи, НСЗ могла да на основу тога дефинише обуке, директор НСЗ Зоран Мартиновић најавио је да ће више од 3.000 незапослених бити укључено у програме самозапошљавања, обуке на захтев послодаваца и према потребама тржишта рада, као и у субвенције за отварање нових радних места.

„НСЗ ће организовати обуке за дефицитарна занимања, међу којима традиционално увек недостаје ИТ стручњака, али радника фали и у грађевинарству и угоститељству. Такође, на тржишту рада недостају и бравари, столари, заваривачи“, рекао је Мартиновић.

Осим унапређења програма обука НСЗ, пројекат треба да допринесе побољшању професионалне рехабилитације у предузећима која се баве том облашћу и запошљавају особе са инвалидитетом,. 

Пројекат „ЕУ подршка Националној служби за запошљавање“ је бесповратна финансијска помоћ Европске уније у вредности од око 4,5 милиона евра, док је Влада Србије за спровођење тог пројекта из националног буџета издвојила око 500.000 евра. Уз то, Европска унија определила је и приближно 1,8 милиона евра за пројекат „ЕУ подршка политици запошљавања“.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати