Јавни радови - шанса за теже запошљива лица

Јавни радови на којима су ангажована остала лица из категорије теже запошљивих реализују се у области социјалне заштите и хуманитарног рада, одржавања и заштите животне средине, док се пројекти јавних радова у које су укључене особе са инвалидитетом реализују и у области културних делатности.

Осим очувања и унапређења радних способности, ангажовањем на пројектима јавних радова незапослена лица добијају могућност да побољшају свој материјални положај, али и да буду друштвено корисни чланови заједнице у којој живе. Својим учешћем у реализацији пројеката дају допринос стварању услова за здравију, лепшу и безбеднију средину, за квалитетнији и сигурнији живот.

Са друге стране, особе са инвалидитетом ангажовањем кроз пројекат јавног рада добијају шансу да стекну ново радно искуство, да се интегришу у друштвену заједницу, а друштвени интерес и значај ових јавних радова је у самосталности, социјализацији и економској сигурности ове најрањивије категорије незапослених лица.

Током јула сарадници Филијале Косовска Митровица НСЗ посетили су више локација на подручју ове општине, на којима је у току спровођење јавних радова. Приликом посете и у разговору са извођачима радова, уочено је да се све активности реализују у складу са термин планом. Ангажована лица су веома задовољна пословима на којима раде и изражавају захвалност Националној служби за запошљавање због спровођења оваквих програма који дају могућност лицима из угрожених категорија да добију своју шансу за посао.

Ангажовани радници из категорије особа са инвалидитетом нису крили задовољство што су укључени у пројекте, добили прилику да раде заједно са другима и да својим радом учине нешто за себе, своју породицу и средину у којој живе.

Реализација свих пројеката започела је у мају, односно почетком јуна 2019. године, а предвиђено је да трају најдуже 4 месеца. Поред Косовске Митровице, пројекти се реализују и у општинама: Зубин Поток, Лепосавић, Вучитрн-Прилужје, Пећ-Гораждевац и Клина.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати