Импресивни резултати

„Резултати постигнути у оквиру трогодишње имплементације пројекта ЕУ помоћ теже запошљивим групама заиста су импресивни - више од 27 хиљада незапослених било је укључено у активности на пројекту, а 5.300 лица нашло је запослење”, изјавио је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање. Он је истакао да Европска унија пружа континуирану подршку Србији у циљу смањења незапослености, што је још једном потврђено и кроз овај пројекат, чијом је имплементацијом значајно унапређена политика запошљавања.

Резултат пројекта „Техничка помоћ за управљање директним грантом у области политике запошљавања“ су, између осталог, бројне обуке (чак 29) које су прошли запослени у НСЗ. Ове обуке организовао је Тим техничке подршке, на тему управљања, имплементације и праћења пројеката, а запослени су стекли значајно искуство за самостално спровођење будућих пројеката ЕУ.

„Захваљујући изградњи капацитета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за ИПА фондове, изградњи капацитета НСЗ, локалних савета за запошљавање и локалних самоуправа, сигуран сам да ће НСЗ успешно реализовати и наредни грант који јој је додељен: Подршка програму запошљавања НСЗ, на основу програма ИПА 2013, чија имплементација почиње већ у јануару 2018. године”, најавио је директор Националне службе за запошљавање.
Мартиновић је истакао да ће буџет за активне мере запошљавању у наредној години бити три милијарде и 650 милиона динара, док ће за особе са инвалидитетом износ средстава намењен њиховом запошљавању остати на нивоу из 2017, укупно 550 милиона динара.

„У плану за следећу годину су редизајнирани програми обука за преквалификацију, и то пре свега у области ИТ индустрије, јер још увек немамо довољно кадрова да одговоримо на захтеве послодаваца из ове области. На овом послу радићемо заједно са Владином канцеларијом за ИТ и ресорним министарством, како би се та средства најбоље искористила“, рекао је Мартиновић

Пројекат „ЕУ помоћ теже запошљивим групама“ је директни грант који је додељен Националној служби за запошљавање из програма претприступне помоћи (ИПА). Циљ пројекта био је да допринесе смањењу незапослености теже запошљивих група на тржишту рада. Пројекат је финансирала Европска унија са 6,5 милиона евра, а суфинансирала Национална служба за запошљавање са 3,6 милиона евра.

„Пројекат је имао позитиван утицај на редефинисање мера активне политике запошљавања за угрожене групе, али и на износ средстава који се за ове мере издваја у буџету. Морамо повећати квалитет и појачати интензитет информисања незапослених о подршци коју пружамо“, рекла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар. Она је изјавила да је један од кључних ресурса за раст било које земље људски капитал. Истовремено, Норчич Штамцар је нагласила значај спровођења структурних реформи, у чему Европска унија пружа изузетну помоћ Србији.

„Само кроз те реформе Србија може да обезбеди стварање и одрживост нових радних места“, закључила је заменица шефа Делегације ЕУ.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Нерић истако је важност подршке ЕУ у запошљавању теже запошљивих лица али и институционалној сарадњи као једином правом путу спровођења системске помоћи и подршке политици запошљавања у нашој земљи.

“Настављамо сарадњу са Делегацијом Европске уније кроз реализацију новог пројекта у оквиру ИПА 2013 програмског циклуса, чије су припремне активности у току”, рекао је Ненад Нерић. Он је истакао да ће кроз нови пројекат бити унапређен систем додатног образовања и обуке и омогућено запошљавање већег броја људи кроз доделу субвенција послодавцима, али и пружена подршка незапосленим лицима у покретању сопственог посла. Истовремено, Националној служби за запошљавање и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, пружиће се посебна подршка у ефикаснијем спровођењу политике једнаких могућности за све”, истакао је Нерић.

„Истовремено, Националној служби за запошљавање и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом пружиће се посебна подршка у ефикаснијем спровођењу политике једнаких могућности за све“, истакао је Нерић.

Национални директор пројекта и заменик директора НСЗ Драган Сикимић представио је резултате за сваки пројектни задатак.

„Од почетка имплементације пројекта ЕУ помоћ теже запошљивим групама, у оквиру професионалне оријентације и каријерног информисања отворено је чак 60 нових клубова за тражење посла и 20 центара за информисање и професионално саветовање, постављено је 80 самоуслужних радних станица у просторијама локалних самоуправа и филијалама НСЗ широм Србије. Обуку у Клубу за тражење посла, која је осмишљена у циљу савладавања техника и вештина неопходних за активно тражење посла, прошло је више од 4.000 незапослених, а више од 1.000 се после тога запослило. Каравани запошљавања су пилот мера у оквиру које је више од 5.000 лица информисано о услугама НСЗ и више од 1.000 незапослених уведено у евиденцију. Посебна пажња посвећена је незапосленим суграђанима који спадају у теже запошљиве категорије. За њих су организоване обуке према потребама тржишта рада. Осмишљено је и спроведено 47 врста обука које је похађало више од 4.400 људи, међу њима највише дугорочно незапослених. Све обуке имале су исти циљ: подршку професионалном развоју појединаца како би кроз нова знања и вештине постали конкурентнији на тржишту рада и брзо дошли до запослења, што се и догодило у случају 966 лица која су прошла обуку. Важна компонента пројекта ЕУ помоћ теже запошљивим групама био је програм приправника, у који су била укључена 264 приправника из руралних подручја, а по завршетку мере 184 младих остало је у радном односу код свог послодавца. Јавни радови су једна од најпопуларнијих мера, а намењени су пре свега теже запошљивим и социјално угроженим групама незапослених, које учешћем у овој мери добијају могућност да, макар на одређено време, остваре редовна примања, али и да очувају и унапреде своје радне способности. Ове године средствима Европске уније финансирано је запошљавање више од 1.300 лица кроз јавне радове” рекао је Драган Сикимић.

„Оно што смо поред ових конкретних података и резултата добили су људски осмеси, и то је највећа вредност овог пројекта“, закључио је Сикимић.

Европска унија уложила је додатних 1,2 милиона евра у пројекат „Техничка помоћ за управљање директним грантом у области политике запошљавања“, у оквиру кога је запосленима у НСЗ одржано 29 обука и пружена подршка у циљу јачања капацитета за управљање пројектима Европске уније. Пројекат је пружио подршку и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за имплементацију активности у оквиру ИПА пројеката и даље унапређење локалних политика запошљавања. Истовремено, спроведено је низ активности за изградњу капацитета за развој локалних планова за запошљавање и активних мера запошљавања.

Европска унија доделила је Националној служби за запошљавање још један директни грант из претприступног фонда ИПА 2013, чија имплементација почиње у јануару 2018.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО СА ЗАВРШНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ >>>

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати