Гостовање директора НСЗ Зорана Мартиновића у Дневнику РТС-а

„Зимске месеце обележила је једна стабилност, што се најбоље види по чињеници да од почетка године нема битних промена у броју незапослених на евиденцији, који износи око 625.000. Ова бројка је за око десет одсто нижа него што је забележила статистика у истом периоду претходне године“, нагласио је Мартиновић и подсетио да су од средине фебруара актуелни јавни позиви за подстицање запошљавања намењени послодавцима, пре свега из реалног сектора.

„Интересовање је велико. За поједине програме већ су скоро потрошена планирана средства, за само месец и по дана“, каже Мартиновић и истиче да послодавци у највећем броју конкуришу за субвенције које се одобравају у оквиру програма за подстицање запошљавања теже запошљивих категорија.

„Послодавци већ годинама највише аплицирају за тај програм. Због великог интересовања ми смо спремни и да извршимо пренамену средстава, за шта ће се током године сигурно указати простор. Наиме, преусмерићемо средства са програма за које послодавци показују мање интересовање“, објаснио је Мартиновић.

Ускоро се затвара конкурс за спровођење јавних радова, 2. априла, па је директор НСЗ позвао заинтересоване послодавце да аплицирају у наредних неколико дана. У овом програму могу да учествују и послодавци из јавног сектора.

„У програме и мере активне политике запошљавања, како финансијске тако и нефинансијске, који такође подижу ниво запошљивости великог броја лица, годишње се укључи преко 130.000 до 140.000 лица. Од тога 25.000 до 30.000 лица се директно укључи захваљујући финансијским подстицајима“, рекао је Мартиновић и додао да ће НСЗ ове године сигурно забележити и већи обухват лица од наведеног броја, јер има на располагању већи буџет у односу на претходну годину, а ту је и програм ЕУ, који ће омогућити укључивање око 1.500 незапослених у финансијске мере за подстицање запошљавања. Мартиновић је уверен да ће целе године бити довољно новца на располагању да се задовољи велика тражња послодаваца, захваљујући сарадњи са општинама које се укључују у спровођење активне политике запошљавања кроз програме суфинансирања. За сада је око 120 локалних самоуправа укупно издвојило преко 500 милиона динара.

„За највећи број програма Националне службе за запошљавање аплицирају директно послодавци, али је важно и да незапослена лица покажу интересовање за одређени програм, како би наши саветници могли да их усмере на одговарајуће програме и да на тај начин ускладе актуелну понуду и тражњу“, каже Мартиновић.

Незапослена лица могу да конкуришу за програм самозапошљавања, који подразумева директан новчани подстицај за особе које су заинтересоване за покретање сопственог посла, уз услов да се налазе на евиденцији незапослених лица НСЗ, да имају завршену предузетничку обуку и сачињен бизнис план.

„Конкурс је отворен до 15. априла, а интересовање је велико. Очекујемо да у овај програм буде укључено близу 4.000 лица током 2018. године, што ће сигурно бити значајан подстицај за развој предузетништва у Србији“, закључио је Мартиновић.

Снимак гостовања мозете погледати овде

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати