Европски пројекти и сезонци

„Могућности сарадње и заједничког аплицирања за пројекте Европске уније, првенствено у оквиру програма ИЗИ, коме је приступила Црна Гора, а недавно и Србија, само је једна од тема о којима смо разговарали са представницима Завода за запошљавање Црне Горе“ - изјавио је за „Послове“ директор Националне службе за запошљавање Србије Зоран Мартиновић. Дводневни састанак представника служби за запошљавање Србије и Црне Горе одржан је почетком јула у Подгорици.

Разговарало се и о положају и правима сезонских радника из Србије који током лета одлазе у Црну Гору. Прецизних података колико особа из Србије током лета одлази да ради у Црној Гори нема.

„Многи одлазе без радних дозвола и често раде у сивој зони. Како бисмо овај и друге проблеме заједно превазишли, настојаћемо да у што већој мери институционализујемо сарадњу у области посредовања у запошљавању наших држављана у обе земље, јер од 23.000 укупно издатих радних дозвола странцима у Црној Гори, 45 одсто је за држављане Србије“ - нагласио је Мартиновић.

Реализација мера активне политике запошљавања, посебно запошљавање младих као и теже запошљивих категорија, такође су биле теме о којима се разговарало са представницима Завода за запошљавање Црне Горе.

Начин организовања рада служби за запошљавање Црне Горе и Србије је сличан, као и поступци реализације мера активне политике запошљавања. Готово да су идентични и приоритети, посебно када је реч о запошљавању младих, што представља добар основ за чвршћу сарадњу.

„Циљ нам је да уз помоћ заједничких пројеката постигнемо квалитетне резултате, не само на тржишту рада две земље, него и на регионалном нивоу“, заједнички је закључак директорке Завода за запошљавање Црне Горе Вукице Јелић и директора НСЗ Србије Зорана Мартиновића.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати