Боља заштита наших радника у Словенији

Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, потписивању су присуствовали министар Зоран Ђорђевић и државни секретар Бојана Станић.

Министар Ђорђевић истакао је да је један од приоритета Владе Србије задржавање младих и унапређење њихових услова за рад и бољег материјалног положаја, али да је њена обавеза и да оним грађанима који ипак желе да раде у другим земљама обезбеди потпуну сигурност и остваривања свих права које имају и држављани земаља у које одлазе.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је у поступку запошљавања домаћих држављана у иностранству, Национална служба за запошљавање  дужна да обезбеди пуну заштиту својим држављанима.

„ Ова заштита је увек ефикаснија ако се ово питање уреди билатералним споразумом између два земље којима ће се јасно дефинисати улога надлежних органа „ рекао  је Мартиновић.

„ Посредовањем НСЗ у 2018  запослење је пронашло 15 лица  у Републици Словенији на пословима помоћних радника, поштоноша и возача,а купан број издатих радних дозвала за стране држављање далеко је већи „ додао је Мартиновић.

Народна скупштина Републике Србије ратификовала Споразум 29. јуна 2018. године (Закон о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији („Службени гласник РС - Међународни уговори”, број 9/18).

У парламенту Словеније је 28.05.2019.године ратификован Споразум о запошљавању држављана Р .Србије.

Такође, у  циљу ефикаснијег споровођења Споразума закључен је и Протокол између два министарства : Министарства рада, запошљавања борачких и социјалних питања Републике Србије и Министарства  рада, породице, социјалних послова и једнаких могућности  Републике Словеније, 7. новембра 2018. године у Београду.

Протоколом се уређује  начин сарадње између надлежних институција Републике Србије и Републике Словеније, тако што се дефинише поступак запошљавања држављана Републике Србије у Републици  Словенији.

Оперативним протоколом, који су данас  потписали директори НСЗ и ЗРСЗ, регулишу се административна и техничка питања у поступцима запошљавања радника миграната – држављана Републике Србије у Републици Словенији, као и  размена података између надлежних носилаца електронским путем и заштита података.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати