Блиц предузетник 2017

Циљ акције „Блиц предузетник“ је промовисање, јачање и подршка предузетничком духу у Србији. Критеријуми на основу којих ће у наредним недељама стручни жири изабрати „Блиц предузетника“ за 2017. годину су: профитабилност, продуктивност, ликвидност, извозни потенцијал, број запослених и новозапослених, технолошке иновације, као и оријентисаност ка заштити животне околине и допринос развоју локалне заједнице.

„Блиц предузетник“ за 2017. годину биће награђен са 1.000.000 динара које обезбеђује партнер акције Еуробанк Србија.

У панелу су учествовали: Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, Душан Михаиловић, члан Извршног одбора Еуробанке Србија, Јелена Булатовић, извршна директорка Српске асоцијације менаџера и Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије.

- Вероватно се питате откуд ја у овој причи, али пољопривреди је управо место у причи о предузетништву. „Блиц“ се бави пољопривредом на један потпуно другачији начин од уобичајеног, бави се темом како покренути мали бизнис у пољопривреди. Одајем вам признање за начин на који сте обрадили шљиву, сточарство... Наша идеја у министарству је да и ми урадимо исто са 40 најатрактивнијих пољопривредних култура, реализујући на овај начин обуку за предузетнике, јер сви имамо обавезу да помогнемо тим људима“, рекао је министар Недимовић на почетку панела, најављујући стартап гарантни фонд за пољопривреднике.

Он је додао и да ће држава сигурно ићи даље у смањењу пореза за предузетнике, као и да ће дигитализација и уштеда времена бити од велике користи.

Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, рекао је да НСЗ додељује помоћ предузетницима у више сегмената, од обуке за успешно предузетништво до могућности доделе субвенција. У овој години одвојиће 600 милиона динара за оне који желе да покрену сопствени бизнис. Захваљујући подстицајима НСЗ, између 3.500 и 4.000 незапослених годишње постану предузетници.

- Само из државног буџета подршка реалном сектору ће бити преко 4 милијарде динара, а уз подршку партнера ЕУ и локалних самоуправа, око 5 милијарди динара ове године може да се пласира у програме запошљавања у Србији. Више од 70 одсто људи који покрену сопствени бизнис, 12 месеци након почетка пословања остаје у послу, рекао је Мартиновић.

Такође, нагласио је да неки предузетници којима НСЗ помаже заправо излазе из сиве зоне и да га радује што се добар део тих бизниса тиче производње или прерађивачке индустрије, те истакао да су у областима дигиталне револуције, као што су аутоматизација и вештачка интелигенција, велике шансе за људе који започињу бизнис.

Ове године Еуробанка ће наградити предузетника године са милион динара.

- Мали бизнис представља брзорастући сегмент нашег пословања, што је и наша банка препознала и ставила фокус на њих ове године. Бележимо раст 50 одсто у овом сегементу, а у 2018. години имамо повећање пословања 60 одсто, рекао је Душан Михаиловић и додао да је ранији тренд био да се из међународних финансијских институција углавном финансирају велика и средња предузећа, али то се мења и улазимо у аранжмане који омогућавају и финансирање малог бизниса.

- Мислим да је нама свима циљ да преузетници не иду у сиву зону. Ако са једне стране имамо државу која их ослобађа неких намета, банке релаксирају услове за предузетника и имамо удружења која пружају додатну подршку, уче предузетнике како да модернизују своје пословање - то је успешна комбинација, рекла је Јелена Булатовић, из Српске асоцијације менаџера, члан жирија за избор „Блиц предузетника“, и додала да се слаже с министром да су пољопривреда, као и ИТ и туризам, перспективне области предузетништва.

Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије, рекла је да је Влада у фокус свог рада ставила предузетништво, почевши од стратегија за развој малих и средњих предузећа и конкурентности.

- Проглашена је Деценија предузетништва, која подразумева разне финансијске и нефинансијске подстицаје који се реализују преко различитих институција. То је подршка стартаповима, за набавку опреме, за ликвидност, за трајна обртна средства и друго. ПКС је формирала Парламент предузетника, који представља највише тело за одлуке у овом домену и предузетници могу кроз то тело да дају предлоге измена закона и решавају питања која их оптерећују, попут парафискалних намета, рекла је Симанићева.

Предраг Михаиловић, главни и одговорни уредник дневног листа „Блиц“, најавио је да ће жири, у саставу: Синиша Мали, министар финансија, Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, Душан Михаиловић, члан Извршног одбора Еуробанке Србија, Јелена Булатовић, извршна директорка Српске асоцијације менаџера, Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије и новинарка „Блица“ Сузана Лакић, изабрати прво 50, затим 10 најбољих предузетника и на крају изабрати најбољег - „Блиц предузетника 2017“.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати