Шта доносе нови шифарници занимања и нивоа квалификација

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБСП) припремило је Шифарник занимања, који се састоји од новог списка занимања и шифара које им припадају. Нови списак занимања резултат је вишегодишњег рада стручњака из области запошљавања, који су пошли од прегледâ занимања датих у међународном стандарду ISCO-08 и ускладили га с потребама тржишта рада у Републици Србији, консултујући се и с послодавцима и релевантним институцијама.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је Шифарник нивоа квалификација, уместо досадашњег Шифарника степена стручне спреме, јер је доношењем Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије („Службени гласник РС”, број 27/18) утврђен нови систем за уређивање нивоа и врста квалификација.

Републички завод за статистику припремио је Шифарник држава, који је усклађен са Међународним шифарником држава, Шифарник општина у Републици Србији, који је усклађен са подацима о општинама у Републици Србији и Шифарник насеља у Републици Србији, који је усклађен са подацима о насељима у Републици Србији.

Наведени шифарници се примењују од 1. јануара 2019. године.

Разлози за доношење новог Јединственог кодекса шифара су пре свега хармонизација домаћих прописа са прописима ЕУ и међународним стандардима, застарелост претходних шифарника услед промена на тржишту рада и у систему образовања, развој и успостављање Националног оквира квалификација у Србији и Националне стандардне класификације занимања.

Циљ доношења Одлуке о Јединственом кодексу шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада јесте евидентирање, праћење и анализирање стања и кретања на тржишту рада, као и једнозначно комуницирање међу свим корисницима, чиме се омогућава боље управљање подацима о занимањима и квалификацијама.

Модел и полазна основа за израду Шифарника занимања је Међународна стандардна класификација занимања (ISCO-08). Шифарник занимања има истоветну класификациону, односно хијерархијску структуру, називе свих класификационих целина, као и модел шифрирања до нивоа скупина занимања. Садржи 10 група, којe су разврстанe према најчешће захтеваном образовном нивоу у односу на сложеност послова занимања, затим 43 врсте према сродности послова занимања, 130 подврста, 436 скупина, унутар којих је разврстано 3.641 занимање.

У оквиру сарадње Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ) израђен је Приручник за примену Јединственог кодекса шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада и веб-страна на сајту МРЗБСП, која ће бити активна од марта 2019. године.

Сврха Приручника и веб-странице је да корисницима шифарника приближе садржину новог Јединственог кодекса шифара, олакшају примену прописаних шифарника, отворе континуирану комуникацију у циљу праћења њихове примене и ажурирања.

Национална служба за запошљавање (НСЗ), као једна од институција надлежних за вођење евиденција у области рада, има значајну улогу у примени ових шифарника, најпре приликом утврђивања података о занимањима и квалификацијама лица са своје евиденције, а потом и приликом њихове примене. Занимања и квалификације лица, као два најважнија лична обележја радно активног становништва, представљају полазну основу за селекцију лица са евиденције НСЗ, како приликом посредовања у запошљавању према исказаним потребама послодаваца, тако и приликом укључивања лица у мере активне политике запошљавања. НСЗ учествује у размени података међу корисницима евиденција у области рада, чиме доприноси успостављању и развоју система у области запошљавања и образовања, односно усклађивању понуде и потражње на тржишту рада.

Осим тога, утврђено је да НСЗ има кључну улогу у праћењу и ажурирању Шифарника занимања, као подносилац иницијативе за његове измене и допуне, достављањем предлога министарству надлежном за рад и запошљавање, највише једанпут годишње.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати