Размена знања и искустава

На састанку у Агенцији за запошљавање Румуније, којим је преседавала председница НАЕ Даниела Барбу, представљени су програми запошљавања, предочена најновија кретања на тржишту рада Србије и приоритети за 2019. годину када је у питању смањење незапослености. Дискутовало се и о услугама посредовања при запошљавању у иностранству, издавању радних дозвола, обукама за активно тражење посла, као и о могућностима за сарадњу у оквиру пројеката које финансира ЕУ.

Делегацији НСЗ презентована су најновија кретања на тржишту рада Румуније, статус пројеката које финансира ЕСФ, а спроводи НАЕ, а све у циљу што успешније сарадње две службе.

Споразум између Републике Србије и Румуније о социјалној сигурности закључен је у Београду 2016. године, али НСЗ није носилац, с обзиром да споразум не предвиђа давања за случај незапослености.

НСЗ је учествовала у реализацији Twinning пројекта „Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за Европску стратегију запошљавања“, који је реализован од 2012. до 2014. године. У оквиру пројекта експерти из Румуније су запосленима у НСЗ представили програме обука.

Ова службена посета делегације НСЗ румунској Националној агенцији за запошљавање потврдила је значај размене знања и искустава између две службе, што је посебно важно за обзиром да је Румунија чланица ЕУ.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати