Стартуј са оним што имаш

Семинар су отворили директор НСЗ Зоран Мартиновић и Оливер Хилер, аташе за рад и социјална питања Републике Аустрије, изразивши задовољство дугогодишњом успешном сарадњом. Размена искустава и примера добре праксе је драгоцена тековина добре међуинституционалне сарадње две земље.

О програмима оснивања предузећа у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће) говорила је Хелен Зенгстбратл, директорка покрајинске службе за запошљавање. Она је истакла да је ситуација на тржишту рада у Аустрији, па и у покрајини Бургенланд, у претходном периоду била нешто лошија, што је резултирало и благим порастом броја незапослених, те се стопа незапослености кретала око 5,7%. Око 10,6% је стопа незапослености младих, мерено по методи Еуростата. 

У надлежности Покрајинске службе Бургенланд је и програм оснивања предузећа, који укључује смернице за кориснике, расписивање конкурса, саветовање и доделу финансијских средстава. Смернице за оснивање предузећа садрже савете за незапослена лица, фазе и процедуре у реализацији идеје, као и друге корисне информације на путу од незапослености до пословне самосталности.

Тако је нпр. у току 2015. године финансијска средства за оснивање предузећа добила 5.241 особа, у укупном износу од 12.749.287 евра (извор: Статистика Аустрије, од 26. априла 2016). Такође, постоје и програми оснивања предузећа које нуди Привредна комора Аустрије, која је један од важних сервиса за осниваче фирми.

Излагање на тему оснивања предузећа наставио је Оливер Гестл, директор Сектора за предузетништво компаније „ОСБ консалтинг“. Нагласио је да је у Аустрији веома развијено предузетништво, регистровано је око 480.000 претежно малих и средњих предузећа (99,8%), од чега је 2015. године било 39.500 новооснованих, а чак 94% предузећа има до 9 запослених.

Сваки десети предузетник у Аустрији је учествовао у програму за осниваче фирми који спроводи ова комапнија. Месечно се у оквиру овог програма спроведе преко 100 радионица, чији је циљ комплетно информисање оснивача фирми који желе да постану успешни предузетници. Око 75% фирми основаних уз подршку „ОСБ консалтинга“ након три године и даље послује.  

Што се тиче мотива за отварање предузећа, односно за самозапошљавање, Гестл сматра да су они у 73% случајева позитивни (самопоштовање, флексибилно радно време и слично), а у 33% случајева је присутна негативна мотивација (незадовољство на радном месту, слабе перспективе). Посматрано по старосним групама, самозапошљавање је веома често између 30 и 50 педесете године, када се у највећој мери код појединаца укрштају професионална искуства и жеља за самосталношћу, а често се среће и привремено самозапошљавање, нпр. неколико година до пензије.

Гестл наглашава да је за почетак сваког бизниса најважније знати ко су будући клијенти, који производ треба понудити тржишту, како зарадити новац и слично. Бизнис план није самом себи сврха, а добра идеја је само она која је спроведена. Мала предузећа нису будућност него садашњост сваке привреде и имају већу способност прилагођавања променама. О улози службе за запошљавање у том процесу Гестл каже да је веома важна подршка службе незапосленима у смислу информисања и саветовања у почетку, односно подршке и праћења у наредним фазама развоја предузећа.

У наставку је Анас Седадин, директор Сектора за међународне пројекте фирме „ОСБ консалтинг”, представио пројекат ЕУ на тему увођења предузетничког образовања, који је та фирма имплементирала у БиХ. Општи циљ пројекта био је јачање мобилности радне снаге путем смањења несклада између образовног система и тржишта рада. Као један од резултата пројекта имплементирано је предузетничко образовање у све степене стручног образовања, усвојени су стратешки принципи везани за предузетничко образовање и сертификација неформалног образовања од стране надлежних институција.

Гостима из Аустрије је представљена подршка коју НСЗ Републике Србије пружа предузетницима и онима који су тек на путу до успешног предузетника. О програмима намењеним развоју предузетништва и оснивању предузећа говориле су директорка Сектора за подршку запошљавању НСЗ Неда Милановић и начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво Драгана Конаков Радовановић.  

У дискусији која је уследила размењена су искуства и примери добре праксе у раду на промоцији предузетништва и пружању адекватне институционалне подршке незапосленима који су се определили за предузетништво.

Рад Аустријског сервиса за запошљавање сматра се једним од најбољих модела рада са незапосленим лицима у Европи. Одвија се по принципу модела са три зоне: инфо-зона, сервисна зона и саветодавна зона, у зависности од потреба корисника за одговарајућим степеном подршке. Цела организација је усмерена према дугорочним и краткорочним циљевима, дефинисаним у складу са потребама тржишта рада.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати