Школа по мери

Велики број ђака, пред којима је једна од најважнијих одлука у животу, дошао је на Београдски сајам како би одабрали школу која им одговара. За одабир правог занимања врло је важно да млади буду добро информисани о томе какав је програм рада школе, али и какве су могућности запошљавања са стеченим занимањем. Такође, важно је да процене себе, своја знања, вештине и способности и јасно дефинишу интересовања. Управо то је и циљ организовања оваквих сајмова, а представници Националне службе за запошљавање били су ту да их усмере на прави начин.

Школе су се, као и претходних година, свака на свој начин потрудиле да привуку пажњу што већег броја ђака. Штандови на којима су изложени радови настали на школским часовима и секцијама и презентација практичне наставе само су неки од начина на који су се школе представиле. Тако смо могли да сазнамо како се поправљају зуби, граде куће, како се израђују уметнички предмети и грнчарија, дизајнира текстил, кува или кроји и шије одећа од коже, а наставници и ученици приближили су заинтересованима школски програм и ваннаставне активности. Били су спремни да одговарају на сва постављена питања будућих ђака, а с обзиром да су осмаци свесни да бирајући школу бирају и своју будућност и посао којим ће се бавити, питања је било на претек.

Ђаци се слажу да ће им овај сајам бити врло користан, јер ће директан контакт и разговор помоћи да направе прави избор. Посебно им се допало што могу да виде и практично шта се у којој школи ради и што се велики број школа прдставио на сајму. Кажу да имају трему и да им је најважније да у школи имају добру праксу и да после могу лако да нађу посао који желе.

Четврти Сајам средњих стручних и уметничких школа отворио је градски менаџер Горан Весић, који је истакао да је ово начин да се деци помогне да самостално донесу прву важну одлуку у животу, да одаберу школу која ће им дати добро образовање, како би могли да живе од свог рада.

„Живимо у веку у којем је знање најважнији ресурс. Усвојен је Закон о дуалном образовању, који треба да омогући да се деца школују за занимања која се траже на тржишту, да привреда и школство сарађују”, рекао је Весић и истакао да је Београд окренут према младима, који су будућност ове земље.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја ђаке је поздравио помоћник министра Александар Пајић, који је рекао да је ово министарство урадило много за образовни систем, пре свега доношењем бројних закона неопходних за још боље функционисање школског система. „Наше школе имају традицију и шта да понуде. Желим вам добар избор и подсећам да ћемо од следеће године имати реформисане гимназије, које ће сигурно бити интересантан избор будућим средњошколцима“, рекао је Пајић.  

Директор НСЗ Зоран Мартиновић поручио је ђацима да је поред избора занимања које воле важно да бирају школу која ће им обезбедити да имају добру каријеру и квалитетан живот. „Данас је неопходно да ђаци у школи стичу компетенције, знања и вештине који се траже на тржишту рада, па су адекватно образовање и пракса веома важни. Због тога подржавамо дуално образовање, које доприноси томе да ученици из школа излазе спремнији за рад и брже се запошљавају“, каже Мартиновић.

Он истиче важну улогу Националне службе за запошљавање, која пружа све информације и савете о професионалној оријентацији и каријерном саветовању, дефицитарним занимањима и потребама тржишта рада. „Велико је интересовање ђака за професионалну оријентацију, па је у НСЗ за прва три месеца ове године кроз саветовање прошло око 2 и по хиљаде младих“, додаје Мартиновић.

„Данас смо ту да чујемо све ваше предлоге и сугестије, а са партнерима ћемо се потрудити да то спроведемо у дело. Верујте у себе, радите на себи, најважније је да имате неопходна знања и вештине. Школу уписујете само због себе и уколико будете довољно радили на себи бићете успешнији у животу, а ја вам баш то желим“, поручио је ђацима Драгомир Петронијевић, председник Савета за запошљавање Београда.

Представници Националне службе за запошљавање и на овом сајму помагали су ђацима да изаберу праву школу, према својим способностима и интересовањима. Наши психолози давали су савете заинтересованима о занимањима која имају перспективу, а кроз радионицу „На путу избора занимања“ деца су могла да се упознају са начинима доношења правих одлука и да процене своје жеље и могућности.

„Овај непосредан контакт је драгоцен, јер ђаци и родитељи могу да добију одговоре на бројна питања. Ђаци имају читаву листу жеља и овај сајам је прилика да открију своја интересовања, да ускладе своје жеље и могућности“, каже психолог НСЗ Ивана Божић. 

Сајам средњих стручних и уметничких школа, осмишљен као помоћ основцима у првом великом избору у животу, организују градски Секретаријат за образовање и дечју заштиту у сарадњи са Привредном комором Србије и Националном службом за запошљавање.

Сајам је отворен до 18 сати, у Хали 7 Београдског сајма.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати